Imatge aleatoria de capçalera

dilluns, 1 de desembre del 2008

Retocant el sistema d'habilitats

Aquest és un article originalment publicat a The Cranky Gamer LiveJournal, traduït lliurement amb permís del seu autor. M'he pres també la llibertat d'afegir alguns comentaris, i fer algunes modificacions (o directament esborrar) a les regles que no m'agradaven.

Tal com indica el seu títol, aquesta entrada tracta de modificar un xic el funcionament del sistema d'habilitats de Rifts per tal de "modernitzar-lo" i donar-li un millor encaix amb la resta de reglament. Crec que és una molt bona aproximació a allò que li manca al reglament original.




Primer de tot, canviaré un parell de regles generals referents a les habilitats. Per un banda, desapareix el topall màxim a les habilitats al 98%; Les habilitats poden ser tant elevades com puguis assolir, malgrat un 99-00% és sempre un fracàs. Això significa que algú que té un talent excèls és millor en situacions adverses que algú amb coneixements "merament excel·lents". Per altra banda, que la tirada més alta obté millors resultats, mentre no es superi el percentatge de l'habilitat. Això significa que algú que tingui un percentatge modificat més elevat té una millor probabilitat de superar algú amb un percentatge més reduït...si la meva habilitat és de 60% i la teva de 45%, tinc un 15% de marge on sempre et supero. Finalment, un 1% és sempre un èxit, sense importar quines penalitzacions tinguis.

En aquest sentit, s'introduiex la millora del sistema percentil ja apuntat en jocs com Comandos de Guerra, Unknown Armies o el ressent BRP. Reprenent la tradició d'aquet últim també es pot realitzar proves enfrontades fent servir la famosa taula del joc. En cas que els atributs estinguin en escales diferents (Robotic, Augmented, Supernatural), la diferència augmentarà en un 20% per cada punt de diferencia entre escales, així si comperem un PJ amb PS 15 (normal) i un altre amb PS 15 Supernatural, auqest segon tindrà un avantatge de 90% en comptes del 50% normal.

Els atributs haurien de tenir més rellevància en el sistema d'habilitats; una de les principals queixes que sento respecte les habilitats de Palladium (i que jo també tinc), és que els atributs tenen molt poc pes en l'efectivitat del personatge. Per combatre aqeust efecte, afegeix l'atribut rellevant a cada percentatge d'habilitat (no apliquis el bonificador d'IQ, que servirà per una altra cosa més endavant). Per exemple, si tens una PP de 16, serás molt millor esquitllante (Prowl) que algú amb PP de 9. Afegeint el total de l'atribut, cada punt compte, encara que només sigui una mica. Com que tothom afegeix el seu atribut, es manté la consistència interna.

Tanmateix, respecte això m'he estat barallant amb el següent: Hauria d'afegir-se un sol atribut a una determinada habilitat (p.e. Interrogation SEMPRE dependrà d'MA?), o hauria de ser depenent de la situació (MA té molt a veure amb Interrogation, però de vegades es podria aplicar IQ si estás averiguar la tècnica d'interrogació usada, o ME si es bases en el teu coneixement per provar de resistir-te a una interrogació, o PS si estàs usant el sistema d'interrogació de "Colpeja'l a la paret fins que canti"). El primer sistema té l'avantatge de ser ràpid...puc afegir per endavant la meva MA a Interrogation, i fer la rpva sempre amb el resultat. El segon sistema és un pèl més lent (especialment si, com jo mateix, tenim en compte la capacitat de suma de nombres de dos dígits), però molt més realista. A part, humilment, crec que també ho fa més fàcil per treballar amb PNJ existents, doncs com que s'afegeixen els atribuits de forma dinàmica, només cal referenciar de forma creuada, en comptes de refer els percentatges per tothom. També crec que afegeix un xic d'interpretació, ja que cal justificar per què afegeixes un atribut in concret, en cas que no sigui el que el DJ té en ment.

[Em permeto afegir que els dos sistemes poden ser compatibles. Quan alguna prova es surti de lo normal, resta l'atribut "per defecte" i suma-li el nou depenent de la situació]

Ara, anem cap a IQ. És evident que IQ sumarà a les habilitats de coneixent. Si a més apliquéssim el bonus d'IQ a totes les habilitats, aquest atribut passaria a tenir molta importància per la duplicitat d'efectes. Per tal fet, recomanaria, que el bonus d'IQ servis "només" com a bonus a la progressió per nivell d'habilitats tècniques i de coneixement, d'aquesta manera es reflectiria una capacitat d'aprenentatge dels PJ amb alta IQ.

També m'agrada la idea de permetre als PJ començar amb un nivell de WP més elevat mitjançant la "compra" de l'habilitat multiples vegades (gasto 3 habilitats en WP Sword, per atnt començo a nivell 3 de proficiència), però llavors això lògicament s'aplica a les Habilitats de Cos a Cos. Per evitar el munchinisme potencialment inherent a "gasto 17 habilitats (3 inicials, +14 per assolir nivells addicionals) per arribar a al nivell 15è de Hand to Hand Assassin; sòc un incomptent fora del combat, però puc matar-te 30 cops aquest diumenge" s'ha de posar algún límit. Aquest límit vindria definit pel nombre d'habilitats que cada OCC a d'invertir per millorar la seva Hand to Hand. Així si una OCC comença amb Hand to Hand Basic i permet gastar dos habilitats per agafar H2H Comando, llavors es podria escollir gastar aquestes dues habilitats per pujar el H2H Basic a nivell 3 (o qualsevol combinació intermitja). Per altra banda, la competència en una WP es pot augmentar "sacrificant" altres WP del mateix tipus (ancient/modern). Per exemple, si una OCC dóna accés a 3 Ancient WP, un PJ podria començar amb una sola Ancient WP a nivell 3 (un inicial més dos de les sacrificades).

Finalment, Sinèrgies: Determinades habilitats poden fer sinèrgia entre elles. Quan sigui aplicable (a discreció del DJ) una habilitat podrà afegir 1/10 de la seva base (sense compta amb l'atribut) a una altra habilitat relacionada. Per exemple, Electrical Engineer pot donar bonus a totes les habilitats elèctriques. Si tinc un 50% a l'habilitat d'Electrical Engineer (sense comptar l'atribut), totes les meves habilitats elèctriques sumaran un 5%. Nedar: Avançat i SCUBA podrien fer sinèrgia amb Nedar.

Espero que ho hàgiu trobat interessant, i estic obert a qualsevol comentari que vulgueu fer.